Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Μαρία Αλεξίου: ηλεκτρονικά λεξικά που χρησιμοποιώ και άλλες λεξικογραφικές πηγές

Οι ηλεκτρονικές λεξικογραφικές πηγές που χρησιμοποιώ είναι οι εξής:

1. Καθαυτό ηλεκτρονικά λεξικά

Α. Νέας Ελληνικής

Ι. Μονόγλωσσα

  • Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής (Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα): το γνωστό... Δυνατότητα σύνθετης αναζήτησης.
  • Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας ή Λεξικά για το Δημοτικό στην αρχική σελίδα (Ψηφίδες για την Ελληνική Γλώσσα): πρόκειται για τα δύο σχολικά λεξικά του Δημοτικού (Εικονογραφημένο Λεξικό Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού και Ορθογραφικό - Ερμηνευτικό Λεξικό Δ΄, Ε΄, Στ΄ Δημοτικού) σε μορφή ηλεκτρονικών λεξικών με δυνατότητα σύνθετης αναζήτησης. Στο περιβάλλον εντάσσεται επίσης το Μορφολεξικό, ηλεκτρονικό λεξικό μορφημάτων με υλικό από τα δύο προαναφερθέντα λεξικά, καθώς και ένα περιβάλλον αποθήκευσης λημμάτων και δημιουργίας νέων λημμάτων ηλεκτρονικού λεξικού, για την αποθήκευση των οποίων απαιτείται δωρεάν εγγραφή στις Ψηφίδες.
  • Αντίστροφο Λεξικό της Νέας Ελληνικής (Αναστασιάδη-Συμεωνίδη) (Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα): μόνον λημματικοί τύποι, με αντίστροφη σειρά αλφαβητικής κατάταξης των λημμάτων (από δεξιά προς τα αριστερά), πλούσιο λημματολόγιο, κατάλληλο για τη μελέτη μορφολογικών φαινομένων.
  • Λεξικό Γεωργίου Κάτου της Λαϊκής και Περιθωριακής μας Γλώσσας: λεξικό συγκεκριμένων κοινωνικών ποικιλιών της νέας ελληνικής, με δυνατότητα σύνθετης αναζήτησης. Στην ενότητα "Αναζήτηση" του δικτυακού τόπου θα βρούμε συνδέσμους προς το Λεξικό Κάτου, το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, το Liddell-Scott και το Λεξικό Κριαρά. Στην ίδια ενότητα βρίσκουμε εργαλείο παράλληλης αναζήτησης στα παραπάνω λεξικά. Στην ενότητα "Λεξικά" θα βρούμε επίσης το Λεξικό Αρωμανικής-Βλάχικης Γλώσσας της Κ. Λέντζιου-Τρίκκου.

ΙΙ. Δίγλωσσα

  • Ελληνο-αγγλικό Λεξικό Γεωργακά (Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα): δίγλωσσο, υπάρχει μόνον το γράμμα α, πλούσιο λημματολόγιο, ποικιλία παραδειγμάτων χρήσης της λέξης, πολλά από τα οποία προέρχονται από ταυτισμένες πηγές ποικίλων κειμενικών ειδών, δυνατότητα σύνθετης αναζήτησης. Δυνατότητα σύνθετης αναζήτησης.

Β. Μεσαιωνικής Ελληνικής

  • Επιτομή Λεξικού Κριαρά (Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα): λεξικό της μεσαιωνικής δημώδους γραμματείας, με ταυτισμένες πηγές,. Δυνατότητα σύνθετης αναζήτησης.
  • Μεσαιωνικό Λεξικό Κριαρά: ηλεκτρονική εκδοχή του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας, των τόμων που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής, με δυνατότητα σύνθετης αναζήτησης. και δημιουργίας υποσυλλογής λημμάτων (καλάθι).

Γ. Αρχαίας Ελληνικής

Δ. Βλαχικής

  • Λεξικό Αρωμανικής-Βλάχικης Γλώσσας (ημιτελές): λεξικό με δυνατότητα προχωρημένης αναζήτησης και στοιχεία γραμματικής της βλαχικής. Για την ώρα προσβάσιμο μόνο μέσω του περιβάλλοντος του Λεξικού Κάτου (ενότητα "Λεξικά".

Ε. Ειδικά

  • Λεξικό Γλωσσολογικών Όρων (Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα): εξειδικευμένο λεξικό γλωσσολογικής ορολογίας, ημιτελές, περισσότερο κατάλληλο για χρήστες ακαδημαϊκού επιπέδου παρά για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Γλωσσάρι Όρων Γλωσσολογίας που χρησιμοποιούνται στα σχολικά εγχειρίδια ή Μικρό Λεξικό Γλωσσολογικών Όρων στην αρχική σελίδα (Ψηφίδες για την Ελληνική Γλώσσα): εξειδικευμένο λεξικό των γλωσσολογικών όρων που συναντώνται στα τρέχοντα σχολικά εγχειρίδια, καθώς και άλλων γλωσσολογικών όρων που συμβάλλουν στην κατανόηση της σχολικής ορολογίας και γλωσσολογικής ύλης. Κάθε λήμμα περιλαμβάνει θεωρητικό μέρος, δομημένο σε υποενότητες, βιβλιογραφία και ασκήσεις (αυτο)αξιολόγησης. Χρήσιμο για εκπαιδευτικούς ως εργαλείο οργάνωσης του μαθήματος, σε μαθητές, πρωτοετείς φοιτητές και άλλους ενδιαφερόμενους ως εργαλείο αυτομόρφωσης. 

2. Ψηφιοποιημένα λεξικά στο Ψηφιακό Σχολείο

Τα σχολικά λεξικά σε μορφή html και συγκεκριμένα:

3. Λεξικογραφικό αρχείο με λημματολόγιο και αναζήτηση τύπου ηλεκτρονικού λεξικού:


  • Ψηφιακό Αρχείο Γεωργακά: λεξικογραφικό αρχείο. Το υλικό του (σαρωμένα δελτάρια με ταυτισμένα μικροκείμενα) προέρχεται από την αποδελτίωση της ομάδας Γεωργακά. Στο ηλεκτρονικό περιβάλλον υπάρχει αλφαβητικός κατάλογος λημμάτων, με δυνατότητα σύνθετης αναζήτησης. Τα λήμματα δεν περιέχουν ερμηνεύματα, αλλά μικροκείμενα με αναλυτικά μεταδεδομένα. Από το αρχείο αυτό έχει εκδοθεί ως ελληνο-αγγλικό λεξικό μόνον ο πρώτος τόμος (γράμμα α), σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου